Pijnklachten bij artrose?

Voedingssupplementen bieden verlichting

In Nederland kampen dagelijks 1,2 miljoen mensen met de pijnlijke klachten van artrose.
Zwellingen en stijfheid belemmeren het dagelijks functioneren. Gelukkig zijn er verschillende  supplementen die u kunt gebruiken om uw klachten te verminderen. Uit klinische onderzoeken is gebleken dat deze supplementen een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van klachten. Wij zetten voor u een aantal supplementen en hun voordelen op een rij.


BIJ ZO’N 409.900 MANNEN EN 789.200 VROUWEN WERD DE DIAGNOSE ARTROSE GESTELD

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening en is niet te genezen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat in 2015 er naar schatting 409.900 mannen en 789.200 vrouwen waren bij wie de huisarts de diagnose artrose stelde. Dat komt neer op 48,8 artrosepatiënten per 1.000 mannen en 92,4 per 1.000 vrouwen. Ook blijkt uit dit onderzoek dat knieartrose de meest voorkomend artrose is: naar schatting kregen 52.800 mensen de diagnose knieartrose. In hetzelfde jaar werd de diagnose van artrose aan overige lichaamsdelen 52.400 keer gesteld.

Groei

Aangezien artrose vooral optreedt bij het ouder worden, is het de verwachting dat het aantal mensen met artrose de komende jaren flink zal toenemen in verband met de vergrijzing. Tegenwoordig bewegen wij veel te weinig en hebben veel mensen last van overgewicht. Deze factoren vergroten de kans op artrose enorm. Wie voor het eerst last krijgt van artrose, kan te maken krijgen met pijnklachten en stijfheid bij het beginnen van bewegen na een tijd rusten, zoals ’s ochtends bij het opstaan. Dit wordt ook wel startstijfheid genoemd. Hierdoor kunt u last hebben bij het lopen en het uitvoeren van uw werk, hobby’s of huishoudelijk werk. Voedingssupplementen kunnen voor verlichting zorgen.

Voedingssupplementen

Hieronder leggen wij uit wat de werking is van een aantal verschillende voedingssupplementen. Wilt u supplementen gebruiken, overleg dan altijd vooraf met uw (huis)arts. Ook voedingssupplementen kunnen namelijk bijwerkingen en/of wisselwerkingen met andere medicijnen hebben.

Groenlipmossel

De Groenlipmossel (perna canaliculus) is een weekdier dat uitsluitend leeft in de zuivere wateren rond Nieuw- Zeeland. De Groenlipmossel dankt zijn naam aan de groene schelprand en komt alleen voor in de schone wateren van de Marlborough Sounds in Nieuw-Zeeland. Het is niet mogelijk om de Groenlipmossel elders in leven te houden, zelfs niet in een aquariumomgeving. De Marlborough Sounds zijn dan ook beschermd en er wordt streng toezicht gehouden op de lokale kwaliteit van het water. Naar alle waarschijnlijkheid is de groenlipmossel in de belangstelling gekomen doordat inheemse Maori’s aan de kust minder last hadden van gewrichtsproblemen dan hun broederstammen in het binnenland. De Maori’s aan de kust aten regelmatig Groenlipmosselen, in tegenstelling tot de Maori’s in het binnenland.

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het extract van deze mossel een prima alternatief kan zijn voor niet-steroïde ontstekingsremmers die veelal worden voorgeschreven. Het grootste voordeel van het gebruik Groenlipmossel ten opzichte van NSAID’s is dat het geen vervelende bijwerkingen heeft. In 2008 verscheen een systematische review over klinische studies met producten van de Groenlipmossel. Vier zogenaamde ‘Randomised Controlled Trials’ (studies met een gedegen opzet en een goede controlegroep) lieten zien dat inname van de Groenlipmossel bij mensen met beginnende tot gevorderde artrose binnen ten minste twee maanden een positief effect had op klinische symptomen van de ziekte. De grootste van de vier beschreven studies toonde een duidelijk significant verschil in pijn en in het algeheel welbevinden tussen de groep die Groenlipmossel kreeg en de groep die een placebo kreeg.

Ontstekingsremmend effect

Het grootste voordeel van de groenlipmossel is dat hij ontstekingsremmend werkt en het kraakbeen ondersteunt. Dit komt door de werking van Omega-3 vetzuren. Chondroïtine 4 en 6 en glucosamine komen ook voor in het extract. Dit zijn lichaamseigen stoffen, die voorkomen in het bindweefsel, het kraakbeen, de pezen en de huid. Zij spelen een belangrijke rol bij de aanmaak van het gewrichtsvocht (synova) dat zorgt voor behoud van soepele gewrichten.
Aan sommige supplementen op basis van Groenlipmossel wordt ook calcium(fosfaat) en curcumine toegevoegd. Curcumine is een anti-oxidant dat kan helpen het kraakbeen gezond te houden en is bovendien goed voor het immuunsysteem.

Hoe gebruikt u het extract?

U kunt de Groenlipmossel in zijn geheel en onbewerkt nuttigen. In een vloeibare vorm is de Groenlipmossel het meest compleet en gaan er geen ingrediënten verloren door verhitting of vriesdroging. Bovendien neemt het maag-darmkanaal vloeibare producten beter op dan poeders en pillen.

Glucosamine

Glucosamine is een eiwit dat al in uw lichaam zit. Het lichaam maakt deze stof zelf aan. Maar als u ouder wordt, gaat dit vaak minder goed. Glucosamine zit niet in onze normale voeding. Als u het als voedingssupplement koopt, is dit gemaakt uit schelpen, de schilden van krabben en garnalen.

Wetenschappelijk onderzoek

Alhoewel de resultaten van wetenschappelijk onderzoek niet eenduidig zijn en elkaar soms tegenspreken, wordt steeds meer aanvaard dat glucosaminezouten, en in het bijzonder glucosaminesulfaat (GS), zinvol kunnen zijn bij de behandeling van artrose. Er wordt gesuggereerd dat de combinatie van glucosamine met chondroïtine meer effect heeft dan therapie met één van de afzonderlijke preparaten. Uit een studie in 2006 in de New England Journal of Medicine blijkt dat glucosaminehydrochloride in combinatie met chondroïtinesulfaat in een grote groep van meer dan 1500 patiënten wel de pijn wat vermindert. Naar voren kwam dat het pijnstillend effect niet significant beter was dan bij een placebo, en dat een pijnstiller (celecoxib) een beter pijnstillend effect had.
Bij patiënten met meer pijn en een ernstigere aandoening bleken de supplementen doeltreffend pijn te kunnen verminderen in vergelijking met de placebo.

Hoe gebruikt u glucosamine?

Als u glucosamine wilt proberen als pijnstiller zult u het middel minimaal drie maanden moeten gebruiken voordat u het effect ervan kan merken. Sommige mensen ervaren bijwerkingen. Mogelijk bijwerkingen van glucosamine zijn misselijkheid en/of hoofdpijn.
Mensen die overgevoelig zijn voor schaaldieren, kunnen ook overgevoelig zijn voor glucosamine. Er is ook vegetarische glucosamine verkrijgbaar. Die wordt meestal gemaakt van gefermenteerde paddenstoelen of granen.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een natuurlijke suiker en één van de belangrijke bouwstenen van ons lichaam. Het heeft veel verschillende functies en wordt in al onze organen gevonden. Hyaluronzuur beschikt over stroperige eigenschappen, waardoor het de vloeistof in het gewricht kan aanvullen of vervangen. De behandeling met hyaluronzuur-injecties wordt daarom een viscosupplementatie genoemd en heeft als doel het verlichten van pijn en stijfheid in de gewrichten. 

Hoe werkt een hyaluronzuur-injectie?

De behandeling met het injecteren van hyaluronzuur wordt vooral toegepast bij de knie en/of heup. Een hyaluronzuur-preparaat wordt met een injectie ingespoten in het gewricht. Viscosupplementatie bestaat al zo’n 20 jaar en heeft bewezen een goed alternatief te zijn voor de behandeling van artrose wanneer pijnstillers onvoldoende verlichting geven. De behandeling bestaat meestal uit een serie van drie tot vijf injecties.

Meestal voelt u vanaf 48 tot 72 uur na het injecteren verlichting van uw klachten. Naast de pijnstillende werking, kan hyaluronzuur ook ontstekingswerend werken en de lichaamseigen hyaluronzuurproductie stimuleren. De positieve werking van de injectie kan zes tot twaalf maanden aanhouden. Het injecteren van een hyaluronzuur-preparaat is een veilige behandeling, er zijn nauwelijks bijwerkingen. Soms ontstaat er een lichte pijn, warmte en/of stijfheid van het gewricht. Meestal zijn deze klachten na 24 uur verdwenen.
In een vergevorderd stadium van artrose heeft hyaluronzuur weinig effect. Hyaluronzuur wordt in Nederland niet of bijna niet vergoed. Het is dus van belang om vooraf bij uw zorgverzekeraar te informeren of deze behandeling in uw geval wordt vergoed.


Bijna één op de twee 65-plussers heeft een tekort aan vitamine D in het lichaam.

 

Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken onder invloed van zonlicht. Het lichaam heeft vitamine D nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, maar het zit ook in voeding zoals bijvoorbeeld vette vis, en - met wat lagere gehaltes - in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Tekorten aan vitamine D kunnen heel snel in uw lichaam ontstaan. Onderzoek laat zien dat er een duidelijke relatie is tussen een tekort aan vitamine D en een hogere kans op het ontwikkelen van artrose.

Hoe gebruikt u Vitamine D?

Voor iedereen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Voor mensen boven de 70 geldt: 20 microgram per dag. Veel mensen krijgen voldoende vitamine D binnen door hun dagelijkse voeding en blootstelling aan zonlicht. Het advies is om elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11.00 uur en 15.00 uur met in ieder geval uw hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn.

 

5 tips om u leven met artrose comfortabeler te maken

Artrose is een chronische ziekte en gaat dus niet over.
Naast de positieve werking van supplementen zijn er een aantal aanpassingen in uw leefstijl waarmee u uw leven comfortabeler kunt maken. Hieronder geven wij vijf tips:

- Blijf in beweging

Waarschijnlijk is dat niet het eerste waar u aan denkt als uw gewrichten pijn en stijf aanvoelen.
Onderzoek heeft echter uitgewezen dat blijven bewegen één van de beste manieren is om de pijn te verminderen. Hoe u dat doet? Door minimaal een half uur per dag te fietsen, wandelen of zwemmen. Uw spieren rondom de aangetaste gewrichten worden hiermee versterkt. Daardoor krijgen ze meer ondersteuning en worden ze soepeler. Bovendien verbrandt u extra calorieën, waardoor u beter op gewicht kunt blijven. Dit vermindert de druk op de gewrichten.

- Eet gevarieerd

Meerdere voedingsstoffen kunnen helpen om de symptomen van artrose te verlichten, zoals bijvoorbeeld Omega-3 vetzuren uit vette zeevis.
Verder draagt vitamine C bij aan het behoud van gezond kraakbeen. Belangrijk hierbij is dat u zich niet focust op een paar voedingsstoffen maar op gezonde en gevarieerde voeding. Kortom, veel fruit, groente, vette zeevis (haring, makreel en zalm) en mager vlees (kalkoen, kipfilet).
Kook bij voorkeur met extra vergine olijfolie of kokosolie.

- Gezond gewicht

Overgewicht zorgt voor extra druk op de gewrichten van uw knieën, rug, heupen, enkels en voeten.
Door af te vallen naar een gezond gewicht kunnen symptomen als pijn en stijfheid worden verlicht.

- Alternatieve behandelingsmogelijkheden

Naast de ‘reguliere’ behandeling zijn alternatieve behandelingsmogelijkheden een goede aanvulling. Hierbij kunt u denken aan acupunctuur, massage, homeopathie en Chinese geneeskunde.

- Praten helpt

Leven met artrose is niet altijd even makkelijk. De pijn kan u belemmeren in uw dagelijks functioneren. Het is dan fijn als er iemand in uw omgeving is waarmee u kunt praten, of die u kunt helpen bij het boodschappen doen. Bij de patiëntenvereniging bij u in de buurt vindt u lotgenoten.

 


IN DE PERIODE 1990-2015 IS HET AANTAL NIEUWE ARTROSEPATIËNTEN GESTEGEN.

DEZE STIJGING IS STERKER ONDER MANNEN (ONGEVEER 60%) DAN ONDER VROUWEN (ONGEVEER 30%).

TERWIJL ARTROSE BIJ VROUWEN BIJNA TWEE KEER ZO VAAK VOORKOMT ALS BIJ MANNEN!